hétfő

Spenót franciául - quiche






A spenót és egyéb zöldségfélék legnagyobb ellensége szerintem távolról sem a gyerekek, hanem a férfi! Igen, a férfi az, aki ezt nem tartja élelemszámba. Ha már fűre gondolnak, akkor inkább a fűnyírás, vagy valami egészen más jut eszükbe. Lehet, hogy erre kellene egy mozgalmat indítanom: hogyan szerettessék meg a nők otthon a zöldségféléket?! Én kérem szépen a zöldségek elkötelezett híve vagyok, már már fanatikus, ámbár húsfogyasztó. Igenis szeretném, ha a zöldségeket egy lapon emlegetnénk a pörkölttel, és boldog lennék, ha egy átlag magyar legalább 1-2 napot egy héten húsfogyasztás nélkül vészelne át.

A mediterrán, a közel és távol-keleti népek nagyra értékelik ezt leveles zöldet. Fogyasztják nyersen is, de a megkedveltetés legelfogadottabb fajtái a különféle lepények, piták, szendvicsfélék. Ez egy olyan verzió, melyet kell, hogy szeressenek a férfiak. Egyébként is sör mellé kíváló!


Tészta :

18,5 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2-3 ek jéghideg víz


Töltelék:

25-30 dkg friss zsenge spenót
1 nagy fej édes fehér hagyma
2 egész tojás
8-10 dkg krémsajt v. 1 doboz tejföl
egy marék pirított dió
olíva olaj, kis vaj
szerecsendió



Elkészítés:


  1. A lisztben elmorzsolom a hideg vajat, és a vízzel gyorsan, kevés gyúrással összeállítom a tésztát. 30 percre hűtőbe teszem.
  2. Spenótot blansírozom, lecsöpögtetem.
  3. Hagymát olaj-vaj keveréken megpárolom, sózom, lehűtöm.
  4. Tojásokat a krémsajttal krémesre keverem.


Tészta sütése:

  1. A sütőt 180ºC-ra felmelegítem, és közben vékonyra nyújtom a tésztát, és kibélelem  a 25 cm-es piteformát. 15 percig elősütöm, majd kiveszem.
  2. Az előkészített és közben lehűlt spenótot és hagymát egyenletesen elosztom a tésztán, sózom, borsozom és reszelek rá szerecsendiót. Mielőtt ráöntöm a krémes tojásos masszát, megszórom pirított dióval, és visszahelyezem a sütőbe.
  1. 180 ºC-on 20-25 perc alatt készre sütöm.


Megjegyzés: a töltelék mennyisége ízlés szerint növelhető, akár duplájára is. Ez a mennyiség egy kb 1cm magas lepényre elegendő. Szerintem langyosan a legfinomabb.

Fortély: a megtisztított spenótot egy szűrőben forró vízzel leöntöm, és ráteszek egy fedőt. Így pár perc alatt megpárolódik a saját gőzétől, anélkül, hogy vízben főzném.

Görög spenótos pite: Spanakopita
Hús nélküli ételek ebben a blogban itt.
Levesek ebben a blogban itt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails