kedd

Mindent betöltő - töltött karalábé


 Mint egy tavaszi bejegyzésben már említettem, ez egy igazi tavaszi zsenge! Ebben az évben bátorodtam fel a leveleket illetően, hisz miért ne fogyaszthatnánk el a zöld leveleit bármelyik zöldségnek. Szívem szakad meg, mikor a piaci vásárló megkéri a termelőt, hogy vágja le a zöldhagyma zöld részét, mert azt nem kéri. Legfinomabb! Tessék bátran használni, enni, tölteni, párolni, szeletelni a zöldségek minden részét. Persze ne tegyük ezt, ha 1. mérgező 2. ehetelenül rossz 3. növényvédőszerrel kezelt. Az újrafelhasználás lelkes híve vagyok, és ezenfelül a zöldségek minden részét próbálom felhasználni. Erről majd később bővebben.


Töltött karalábé, töltött karalábélevél


Hozzávalók 3-4 főre:

2 közepes méretű tavaszi karalábé (sok szép nagy levéllel)

250 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
2 ek rizs/elhagyható/
1 tojás
1 kis salott
friss majoranna, petrezselyem (lestyánlevél is nagyon finom)
só, bors, pici cukor
csirke vagy zöldségalaplé
szósz (opcionális): bésamelmártás 5 dkg vajból

Előkészítés
  1. A karalábé leveleit leválasztom a szártól. Jól megmosom és egy szűrőbe rakom. Forró vízzel leöntöm, fedőt helyezek rá, így 1-2 perc alatt puha, sötétzöld, könnyen tölthető leveleket kapok. Félreteszem hűlni.
  2. A karalábét félbevágom és a közepét kivájom.
  3. A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobom a rizst és a legvégén a felaprított zöldfűszereket. 1-2 percig pirítjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a húshoz, beleütünk egy tojást, sót, borsot és összeállítjuk a tölteléket.






    Összeállítás
    1.      Az előkészített levelekből csinos kis töltelékeket készítek, a karalábékba betöltöm a húst.
    2.      Egy tűzálló tál/tepsibe helyezem a kifaragott darbokat, karalábékat, és a betöltött leveleket. Felöntöm az alaplével és 160ºC-os sütőben fólia alatt párolom 30-40 percig.
    3.      Ha valaki szereti, készíthet hozzá egy finom bésamelt, ami az elkészült karalábék levével hígítható.
    Megjegyzés: a megmaradt karalábészárat ne dobjuk ki. Levesbe, alaplébe kitünő. Vegetáriánusok készíthetik hús helyett szójával.
    Fortély : friss zöld levelek blansírozását mindig forró vízzel való leöntéssel intézem el, így elkerülöm  a vízbe totyogjanak a finom zsenge levelek. spenót, sóska, karalábé levél, szőlőlevél ily módon készíthető elő.

    Más töltött zöldség/zöld levél/dolma ebben a blogban:

    cukkinivirág töltve
    töltött paprika kicsit törökösen
    görög szőlőlevél _ dolmades
    kuszkusszal töltött paprika
    nyári töltött káposzta

    Nincsenek megjegyzések:

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails