kedd

Nemzetközi levelezés - magyar szekció: nyári töltött káposzta


Ezen a tavaszon már korábban is tekertem, de igény érkezett a töltés vizuális megjelenítésére, így tegnap töltés, tekerés volt nálam. Jöttek a spooon-os csajok és különféle levelek töltésébe kezdtünk. Én biztos, ami biztos – hogy ne halljunk éhen – délelőtt összedobtam egy nyári káposztát, ami nálunk komoly családi hagyomány. Másoknál a káposzta téli étel – nálam is van ilyen – de nálunk igazán tavasszal/kora nyáron volt mindig sláger. Anyu mindig kaprosan készítette, a nagyi egressel (pöszmétével) savanyította. Százféle variáció van, de a nyárinál az  biztos, hogy  no füstölt hús, no szalonna, no pirospaprika,  no tejföl, no rántás!

Nyári töltött káposzta


Hozzávalók 4-5 főre:

·        1 közepes méretű idei káposzta

·        500 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
·        100g rizs 
·        1 tojás
·        1 közepes salott/fehér édes hagyma
·        1 ek olíva olaj
·        1 dkg vaj
·        friss tárkony/kapor, petrezselyem (a száraz fűszer intenzívebb ízhatást eredményez)
·        só, bors
·        csirke/zöldségalaplé
·        1 citrom

Előkészítés
  1. A fejes káposzta torzsájából egy piramis alakú darabot kivágok, és egy nagy lábas sós forró vízbe belehelyezem oly módon, hogy a leválló leveleit könnyen ki tudjam emelni. A blansírozott leveleket félrerakom, letakarom, hagyom kihűlni.
  2. Sütőt 180 Cº-ra állítom.
  3. A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olaj-vaj keveréken megfonnyasztjuk a hagymát, rádobom a rizst és a legvégén a felaprított zöldfűszereket. 1-2 percig pirítjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a húshoz, beleütünk egy tojást, sót, borsot és összeállítjuk a tölteléket.

Töltés, tekerés
  1. A kihűlt káposztalevelek nagyobb ereit eltávolítom, és csinos töltelékeket készítek. A leveleket nem kell szorosra tekerni, mert a rizs sok folyadékot vesz fel, és nőni fognak.  
  2. Jénaiba, rőmertopfba egymásra helyezem őket, rádobok 3-4 nagyobb, leveles tárkonyt vagy kaprot, és ráöntök annyi alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket.

Főzés/sütés
  1. 1 óra 15 percig sütöttem 180 Cº-on. 1 óra elteltével ellenőrizzük-ha kell alaplevet pótoljuk.

Megjegyzés: a töleteléket előző nap készíthetjük-ízek jobban öszeérnek, és szervezés szempontjából is előnyt jelent.
Vegetáriánusok készíthetik hús helyett szójával, ez esetben több fűszert ajánlok.
Természetesen lábosban, tűzhelyen is készíthető.  Én a sütőre esküszöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails