szerda

Lecsó = nyár


a képen látható lecsóban cukkini is van, a fűszer pedig a paprikán kívül kakukkfű

Minél egyszerűbb egy étel, annál több vita merül fel az elkészítés módjáról, és a felhasznált alapanyagok milyenségéről. A lecsó egy ilyen étel. Nagyon egyszerű, ugyanakkor lehet egészen kifinomultan is készíteni. Elrontani nehéz, de én már ettem rosszat. Persze ez is ízlés kérdése, én nem szeretem a szétfőzött ételt, és ezt sokszor úgy csinálják, pedig sűrű, saját szaftjával az igazi. A vita már ott indul, hogy szalonna, vagy olaj, vagy zsír illetve ezek különböző arányú keveréke. A vágástechnikával folytatódik: a hagymát karikára, cikkelyre, kockára , paradicsom és paprika esetében ugyanez. Nem folytatom, mert a variáció a vitára végtelen, és persze úgyis mindenki a sajátjára esküszik. Csinálja mindenki, ahogy szereti, és válasszon kedvére az alábbiak szerint!


A Lecsó


Hozzávalók:

Alap:
  • Zöldpaprika (lehetőleg többféle színű, alakú)
  • Hagyma
  • Paradicsom (én jobb kedvelem a húsos paradicsomot)
  • Zsiradék

Zsiradék:
  • Olaj
  • Zsír
  • Szalonna

Fűszerek:
  • Édes fűszerpaprika
  • Csípős fűszerpaprika
  • Fokhagyma
  • Chili
  • Szerecsendió
  • Kakukkfű
  • Bors

Zöld fűszerek:
  • Petrezselyem
  • Lestyán
  • Kapor

Egyéb zöldségek:
  • Cukkini
  • Tök
  • Padlizsán

Köret:
  • Kenyér
  • Rizs
  • Burgonya
  • Tarhonya

Feltét:
  • Kolbász
  • Virsli
  • Tojás (tükörtojás, buggyantott tojás)
  • Sült hús
  • Sült hal

Lecsó - Nyárikonyhánál


Elkészítési idő:        25– 35  perc
Főzési idő :               kb 20-25 perc
Mennyiség:              fejenként : 2 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 1 hagyma, ½ csípős paprika
Fűszerek:                 só, bors, kakukkfű, édes fűszerpaprika


Egy serpenyőben olajat hevítek, és átforgatom rajta a paprikacsíkokat (többféle színű paprikákat használok). Megsózom és fedő alatt pár percig párolom. Hozzáadom a hagymát, a fűszereket (a paprika kivételével) és tovább párolom.

A paradicsomot leforrázom, leszedem a héját, és negyedekre vágom.

Hozzáadom a paprikához a paradicsomokat, sózom, és meghintem kis fűszerpaprikával. 1 mokkás kanál cukrot is adok hozzá.

A végén fedő nélkül rotyogtatom, hogy elpárologjon a paradicsom leve, és kellő szószos állagot kapjak.


Megjegyzés: Tartósítószert nem tartalmaz. 100% paradicsom, paprika, hagyma.

Lecsó a nemzetközi porondon


A lecsóról is azt hisszük – mint oly sok másról – hogy eredeti magyar étel, és ilyet aztán senki, sehol nem csinál. Ezzel ellentétben a mediterrán nemzetek konyháján igenis megtalálható a mi lecsónkhoz nagyon hasonló étel. Ezenkívül az osztrákok, csehek és más népek is fogyasztják. Persze a miénkhez hasonló nincs, és persze csak mi, magyarok tudjuk a legjobban csinálni!


Olaszoknál : piperade
Spanyoloknál : piperade basque
Franciáknál : ratatouille
Törököknél : menemen


Megjegyzés: nekem egy vágyam van ezzel kapcsolatban: bárcsak annyiféle paprika és paradicsomfajta lenne itthon, ahányféle képpen készítjük a lecsót! Éljen a biodiverzitás!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails