péntek

Chutney készítés. Itt az idő!

a kép illusztráció

D e f i n í c i ó    és    T ö r t é n e t :

Készítését az angolok a 19. században az indiai gyarmatokon tanultak alapján adaptálták. Az autentikus indiai chutney fűszeres ételek kiegészítőjeként eredetileg frissen készült. Az angolok fordításában egy nagyon fűszeres, ízekben gazdag, édes-savanyú, zöldségek és gyümülcsök felhasználásával készült sűrű lekvárszerű konzerv született.



A Chutney készítésének 7 szabálya



1.    Ha chutney készítésre szánod el magad, ne fukarkodj az idővel.

2.   Használj rozsdamentes edényeket és faspatulát(lapátot, fakanalat, stb.) Az ecet (kémiai reakció során) elszínezheti az anyagokat.

3.   A zöldségeket, gyümölcsöket vágd kicsi, nagyjából egyenlő darabokra. Ez nagyon FONTOS, mert ez garantálja, hogy egyenletesen puhuljanak, bár ez igényli a legtöbb IDŐ-t.

4.   Hosszasan és lassú kángon főzd a chutney-t Csak így garantálható a megfelelő konzisztencia.

5.    Kevergesd. Főleg a vége felé légy figyelmes, mert könnyen odakap.

6.   Az elkészült chutney-t töltsd üvegbe, és jól zárd le. A nem megfelelően lezárt üvegben tárolt chutney kiszárad, megromlik.

7.   Hűvös, száraz helyen tárold, felhasználás előtt legalább 8 hétig.



Felhasználható zöldségek és gyümölcsök


Készítése nyár elejétől késő őszig tart. A sokféle zöldség és gyümölcs közül teljesség igénye nélkül az alábbiakat használhatjuk:


·      Alma
·      Hagyma
·      Birsalma
·      Paradicsom
·      Zöldparadicsom
·      Tök
·      Cukkini
·      Sütőtök
·      Szilva
·      Füge


Fűszerek és jó minőségű ecet nélkül nem készülhet chutney. A cukor mellet az ecet tartósítószerként funkicionál, minősége pedig egyenes arányban ál a készülendő chutney minőségével. Használjunk kitűnő, lehetőleg biológiai erjesztéssel készült ecetet (pl. almaecet). Leggyakrabban használt fűszerek a bors, fokhagyma, koriander, chili, szerecsendió, gyömbér, fahéjrúd, kömény, mustármag. A fűszereknek praktikus ún. Fűszertasakot készíteni, amit a kész chutney-ból kiemelünk, és így ízük belefő, de a nem kívánatos fűszerdarabokat elkerüljük.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails