csütörtök

Karácsonyi hal - alaplé és mártások

Van egy barátnőm(magára fog ismerni), aki mindig megmagyarázza, hogy miért van nyitva nála egy üveg jó fehérbor, netalán egy pezsgősüveg. Tudod …az úgy van…., hogy van egy recept, és akkor abban az van leírva, hogy végy 1-2 deci fehér bort. Na már most, akkor fel kell bontani egy üveg  bort, felhasználunk belőle 1-2 decit, és hát mi tévők legyünk a maradékkal? Persze tudom, hogy a főzés közbeni borozgatást mindenki így magyarázza. A jó hír az, hogy ünnepi alkalmakkor  és a jó vacsorákhoz is naná, hogy felbontunk egy-egy üveg bort, akkor miért ne használhatnánk ebből az ételeinkhez.
Halak készítésénél nem árt, ha van egy jó alaplevem, hisz ez a kiíndulópontja a jó levesnek, és a kitűnő mártásnak is.

Hal alaplé

Hozzávalók

1 kg halnyesedék (csont, kisebb darabok)
80 g hagyma
200 g póréhagyma
100 g répa, petrezselyem
80 g zeller
400 ml fehérbor
2 l víz

fűszercsomag (bouquet garni)

  • babérlevél
  • kakukkfű
  • nagylevelő petrezselyem
  • bors

Elkészítés:

1.    A haldarabokat, csontot beáztatom hideg vízbe 10 percre, majd egy nagyobb, vastag talpú edény aljára helyezem őket.
2.   A zöldségeket felvágom, hozzáadom a halhoz, és felöntöm 2 l vízzel.
3.   Felforralom, és kis lángon főzöm 25-30 percig. Kicsit pihentetem.
4.   Lehetőleg tüllkendőn, vagy finom szűrőn átszűröm. Nem nyomkodom, hogy minél tisztább levet kapjak.
5.    A kész alaplé egy hétig hűtőben eltartható.

Mártások halhoz

A mártások elkészítésénél a hagymát nagyon kis kockára vágom, egy kis vajban puhára futtatom, majd ráöntöm az alkoholt, és kb felére párologtatom. Felöntöm az alaplével, és tovább főzöm. A végén következik a tejszín. Amikor a mártás kész van, pici jéghideg vajdarabkákat dobok bele, és krémesre keverem. Ha elkészült, átszűröm. A végén fűszerezem.

sáfrányos fehérboros

20 g hagyma
100 ml fehér bor
400 ml hal alaplé
250 ml friss tejszín
sáfrány
20 g hideg vajdarabkák


pezsgős sóskamártás

80 g friss sóskalevél
30 g hagyma
20 g vaj
200 ml hal alaplé
125 ml pezsgő
125 ml friss tejszín
só, bors

Megjegyzés:A sáfrányos fehérboros mártás könnyű fehérhúsú halakhoz ajánlom, a savanykás pezsgős mártást pedig inkább lazachoz.

 Karácsonyi hallevek itt.

Ünnepi étlap

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails