szombat

Nyári tárkonyos bableves -2féle babbal

A bableves (mármint szárazbab) nem az a leves, amit először ennék, ha 2 hetes nyaralásból hazajövök. A fejtett bab a fiatalabb testvére a szemes babnak: már nem zöldbab, de nem is szárazbab. Nagyon puhára lehet párolni, és a végén hozzáadott zöldbab még frissebbé varázsolja. Csak a nyár egy meghatározott idején van, utána megöregszik, és belőle is csak szárazbab lesz. Szóval nyár közepén fogyasszuk. Ha mérhetetlen mennyiség van belőle a kertben, akkor fagyasztóba érdemes tenni. A bab szereti a tárkonyt, a zsályát és a kakukkfüvet.



Nyári tárkonyos bableves – 2féle babbal



Mennyiség :                         3 - 4 fő
Előkészítési idő:                 10 - 15 perc
Főzési idő :                          25 - 30 perc


Hozzávalók:

1 ek olaj
1 közepes hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csésze frissen fejtett bab (ez kb.25 dkg bab)
1 marék zöldhüvelyű (francia) zöldbab
½ kis zeller
800 ml alaplé (erős)
szárított tárkony
2-3 zsályalevél
só, bors

tálaláshoz:
citromlé
fokhagymás joghurt/tejföl


Elkészítés:


1.    Az olajon megpirítom a nagyobb szeletekre vágott zsenge zellert, a zsályaleveleket, majd az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát. Megszórom szárított tárkonnyal. A fejett babot beleteszem, és fedő alatt párolom. (10 perc)

2.   Felöntöm az alaplé felével és lassan fedő alatt puhára főzöm. (kb. 15 perc). Ez esetben az alaplé lehet hús alaplé.


3.   A zöldbabot a legvégén adom hozzá, mivel ennek kb. 5 perc a főzési ideje.

4.   Egy doboz kefírbe/tejfölbe belenyomok egy nagyobb gerezd fokhagymát, picit megsózom, jól elkeverem. Egy fél citromot cikkekre vágok, és egy tányéron a leves mellé kínálom.


Megjegyzés:  A kefir/joghurt azért jó ötlet, mert van aki nem eszik tejterméket, így az is ehet a levesből. A száraz fehérbor kedvelőinek ez ízelni fog.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails