kedd

Ratatouille, a lecsó franciául


fázis fotó - paradicsom hozzásadása előtt
A ratatouille a fűszerekről szól. Dél-Franciaországba visz, ahol a levendula és kakukkfű fűszeres illata van a száraz levegőben. Sokan csakúgy lelecsózzák, mert persze hasonlít alapjaiban a mi nyári mindenesünkre, de ne feledkezz meg a délies fűszerekről, szárított, friss egyaránt jöhet. Nekem most egy arab fűszerkeverék a szerelmem, nevét nem tudom, a szíreknél vettem: a padlizsánt már a sütésnél megszórom vele. Ez a ratatouille készítés fontos momentuma: padlizsán szivacsként szívja magába az olajat (amit később ki is enged magából a főzés során), és a fűszereket. A szerecsendió nem hiába már az elsők között volt, ami fűszerezte az unalmas északi népek konyháját. Mindig egészet vegyél, és frissen reszeld az ételbe.


Ratatouille


Mennyiség :                         2-3 fő
Elkészítési idő:        10 perc
Főzési idő :                15 - 20 perc

Hozzávalók:

·      1 közepes padlizsán
·      2 hagyma
·      2 színes zöldpaprika
·      1 közepes cukkini (vagy zsenge tök)
·      3-4 érett, húsos paradicsom
·      1-2 nagy gerezd fokhagyma
·      olaj

fűszerek:

·      szárított kakukkfű (vagy provence-i fűszerkeverék)
·      szerecsendió
·      fahéj
·      chili - opcionális
·      cukor (1 mokkáskanál)
·      só, bors

A tálaláshoz:

·      1 ek friss oregáno
·      1 ek friss petrezselyemzöld
·      olíva olaj
·      pár szem fekete olívabogyó

Elkészítés:

1.    A paradicsomokra forró vizet öntök, és pár perc múlva lehúzom a héját.

2.   Az olajon megpirítom a kis kockákra vágott padlizsánt.

3.   Hozzáadom a csíkokra vágott paprikát, a hagymát és a szárított fűszereket és pár percig tovább pirítom.

4.   A cukkinit vagy zsenge tököt szintén kis kockákra vágom, és miután hozzáadtam, lefedem a serpenyőt. Ezek a zöldségek lédúsak, a hő hatására a szaft megalapozódik.

5.    A paradicsomot a végén rakom bele, egy pici cukrot (!) adok hozzá és további 10 percig főzöm. A legvégén már fedő nélkül főzöm, egészen addig míg a szaft eléri a kellő konzisztenciát.

6.   Fogyasztás előtt 10 percig pihentetem. Tálalás előtt megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel. Ízlés szerint meglocsolom jó minőségű olívaolajjal.


Megjegyzés: A ratatouille egy remek nyári étel. Lehet köret is, de csak végső esetben: annyira finom, hogy vétek mellé bármit enni. Baguette jól hozzá, ha már franciázunk. Na jó, meg egy pohár vörösbor.


2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Kár, hogy a kész ételről nem tettél fel fotót. A fáziskép sokat igérő. Én is hasonlóképp készítem a francia lecsót (van is egy bejegyzésem a Ratatouille-ról, amihez még a rajzfilmből is töltöttem fel több klippet), csak én teszek bele még chili paprikát is. Lehet beletenni még bazsalikomot, meg egyébb mediterrán fűszereket, cukrot viszont NEM! Lecsóba cukrot?!?!

Nyárikonyha írta...

sajnos szürkület volt, mire elkészült. ilyenkor már nem blogképes a fotó. mint ahogy a legtöbb süteménybe kell egy pici só, egy pici cukor is jó nagyon sok ételbe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails