Ez a profán
francia édesség Franciaország Limousin tartományából származik és erdetileg
fekete cseresznyével készül. Nem tudom nálunk hova tűnt a fekete cseresznye, és ha van
akkor miért aranyárban, de ez egy más téma. A cseresznye magját benn kell
hagyni a gyümölcsben, mert így más íze lesz, és még a gyümölcslevek sem folynak
szét a tésztában. Én kedvelem, mert gyümölcsös, mert nincs benne sütőpor, és nem utolsósorban mert
kevés liszttel készül. A sárgabarack
a nagy kedvenc nálam, mert a savassága tökéletesen kiegészíti az édességét, nem
hiába a lekvárok egyik királya. Meggyel, cseresznyével, szilvával is
helyettesíthető. Persze akkor a franciák szerint már nem is hívhatnánk clafoutis-nak.
Sárgabarackos clafoutis
Elkészítési
idő: 15-20
perc + sütés
Mennyiség:
6 adag
Sütési idő : 25-30
perc
Hozzávalók:
2 tojás +
1 t.sárga
50 g
cukor + 10 g vaníliás cukor
45 g
liszt
150 ml
tejszín/tejföl
100 ml
tej (joghurttal helyettesíthető)
4-5 db sárgabarack (magozott, felezett)
1- 2 tűzálló tál (pl. jénai)
vaj
1-2 ek.
szeletelt mandula
Elkészítés:
1.
lépés
Sütőt felmelegítem 180 fokra. A tálat (tálakat) bőségesen kivajazom. Kimérem a
hozzávalókat. A barackot megmosom,
szárazra törlöm, és megfelezem. (héját rajtahagyom-ez kordában tartja a
gyümölcs levét)
2.
lépés
A tojásokat, cukrot és a liszt felét egy habverő segítségével nagyon habosra
verem. A végén felváltva hozzákeverem a a maradék lisztet és tejtermékeket. (az
eredeti recept tejszín és tej keveréket használ, én ezeket nyáron joghurttal,
tejföllel helyettesítem)
3.
lépés
A kivajazott tálba öntöm
a tésztát. Ráhelyezem a felezett barackokat. A magok helyébe pici
vajdarabkákat lehet rakni, vagy akár egy szem mandulát. Meghintem a szeletelt mandulával.
4.
lépés
Kb. 25-30 perc alatt megsül. Ha elkészült, langyosra hűtöm és azonnal tálalom.
Megjegyzés:
Egy gombóc
vaníliafagylalt a tökéletes kiegészítője. Nyári kora délutáni, könnyed ebéd után melegen
ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése