szombat

Sárgabarackos clafoutis - a francia kevert


Ez a profán francia édesség Franciaország Limousin tartományából származik és erdetileg fekete cseresznyével készül. Nem tudom nálunk hova tűnt a fekete cseresznye, és ha van akkor miért aranyárban, de ez egy más téma. A cseresznye magját benn kell hagyni a gyümölcsben, mert így más íze lesz, és még a gyümölcslevek sem folynak szét a tésztában. Én kedvelem, mert gyümölcsös, mert nincs benne sütőpor, és nem utolsósorban mert kevés liszttel készül. A sárgabarack a nagy kedvenc nálam, mert a savassága tökéletesen kiegészíti az édességét, nem hiába a lekvárok egyik királya. Meggyel, cseresznyével, szilvával is helyettesíthető. Persze akkor a franciák szerint már nem is hívhatnánk clafoutis-nak.


Sárgabarackos clafoutis



Elkészítési idő:        15-20 perc  + sütés
Mennyiség:              6 adag
Sütési idő :               25-30 perc


Hozzávalók:


2 tojás + 1 t.sárga
50 g cukor + 10 g vaníliás cukor
45 g liszt
150 ml tejszín/tejföl
100 ml tej (joghurttal helyettesíthető)
4-5 db sárgabarack (magozott, felezett)

1- 2 tűzálló tál (pl. jénai)
vaj
1-2 ek. szeletelt mandula


Elkészítés:


1.     lépés
Sütőt felmelegítem 180 fokra. A  tálat (tálakat) bőségesen kivajazom. Kimérem a hozzávalókat. A barackot megmosom, szárazra törlöm, és megfelezem. (héját rajtahagyom-ez kordában tartja a gyümölcs levét)
2.     lépés
A tojásokat, cukrot és a liszt felét egy habverő segítségével nagyon habosra verem. A végén felváltva hozzákeverem a a maradék lisztet és tejtermékeket. (az eredeti recept tejszín és tej keveréket használ, én ezeket nyáron joghurttal, tejföllel helyettesítem)
3.     lépés
A kivajazott tálba öntöm  a tésztát. Ráhelyezem a felezett barackokat. A magok helyébe pici vajdarabkákat lehet rakni, vagy akár egy szem mandulát. Meghintem a szeletelt mandulával.
4.     lépés
Kb. 25-30 perc alatt megsül. Ha elkészült, langyosra hűtöm és azonnal tálalom.


Megjegyzés: Egy gombóc vaníliafagylalt a tökéletes kiegészítője. Nyári kora délutáni, könnyed ebéd után melegen ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails