A spenót
ezen a blogon jól érzi magát, mert itt folyamatosan dicsérik. Nincs ez most sem
másképp, és ennek egy oka van: a legválasztékosabban felhasználható leveles
zöldségfélének tartom. Sajnálom, aki nem szereti, talán tehetne egy próbát.
Most nem firtatom, mennyi vitamin van benne, csak azt bizonygatom, hogy nagyon
finom, de egyet nem szabad elfelejteni: NE főzd, csak forrald le, és a maradék vizet nyomkodd ki!
Spenótos sajtkrém/dip – joghurtos spenót
Elkészítési
idő: 15
perc + hűtés
Mennyiség:
4 adag
Főzési idő : nincs
(csak vízforralás)
Hozzávalók:
- 25 dkg friss spenót
- 25 dkg krémsajt
- 1 tejföl/szűrt, krémes natúr joghurt
- 1 édes, fehér hagyma
- 3 -4 nagy gerezd fokhagyma
fűszerek:
- szerecsendió
- chili/paprikapehely (mag nélküli, vagy kevés maggal)
- só, bors
zöldfűszerek:
- idény/ízlés szerint
tetejére:
- szeletelt, pirított mandula (dió, fenyőmag)
Elkészítés:
1. A spenótot megmosom (én 3x áztatom), egy szűrőbe rakom, és forrásban levő vízzel leöntöm. Lefedem, és pár percig párolódni hagyom.
Kinyomkodom a felesleges folyadékot. Apróra vágom.
2. A krémsajtot elkeverem a
tejföllel, belenyomok a 4-ből
1 fokhagymagerezdet, és pici sót.
3. Egy kevés olajon megpirítom a
hosszú szálakra vágott hagymát
(nyári, édes fehér hagyma, vagy olasz fehér hagyma hozzá a legjobb), a
szeletelt fokhagymát. A végén hozzáadom a spenótot, amivel épphogy átforgatom.
Megszórom a fűszerekkel.
4. A krémsajtos keverékhez hozzáadom
a hagymás-spenótot. Laza mozdulatokkal összekeverem. Félreteszem.
5. Tálalásnál zöldfűszerekkel, olajos magokkal
megszórom.(pl. mandula)
Megjegyzés:
A spenót és a
fokhagyma örök barátok. Ha nem szereted a nyers fokhagymát, hagyd ki! Az olajon
pirított hagyma és fokhagyma lágyabb fűszerezést
ad.
2 megjegyzés:
Nagyon szimpatikus recept, ki fogom próbálni. Én is imádom a spenótot, csak úgy nyersen is salátának, vagy leforrázva. Ma csirkébe töltöttem:)
Legalább nyári hangulatot viszel a dublini nyárba:-)
Megjegyzés küldése