szombat

Borjúpörkölt flamandul - sörös borjú

most indul a sütőbe...

Ezt az ételt nem terveztem, hanem csakúgy összeállt az utolsó pillanatban, mint amikor semmi ötletem nincs. A borjúhúsra kellett valamit kitalálnom, mert húsevőket vártam vacsorára. A hires Julia Child által ismertté vált Boeuf Bourgignon, azaz burgundivörösboros marha adta az ötletet, és lett belőle egy sörös borjú. Kiderült, hogy ez sem nekem jutott először eszembe, mert később meglehetősen hasonlót találtam flamand marha néven, de az enyém borjú. A lényeg –mint mindig –hogy sok zöldség kerüljön bele, hiszen az adja a levét, no meg a sör!
Ez nálam nyáron készült étel, mert nálam csak nyáron van itthon sör. Csinálhatod bármikor.


Előkészítési idő:      30 perc
Főzési/sütési idő :   1,5 óra (ez előírás, lehet több)
Mennyiség:              4 – 6 adag


Borjúpörkölt flamandul – azaz flamand sörös borjú


Hozzávalók 4-6 főre:
·      1 kg jó minőségű borjúhús  (kockákra vágva)
·      1 – 2 ek liszt
·      2 dkg húsos szalonna
·      1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
·      4 db sárgarépa
·      8 (!) fehér lapos hagyma (vagy más édes hagyma)
·      1 hámozott paradicsom (nálam 40 dkg friss húsos paradicsom – ökörszív, san marzano)
·      1 db bouquet garni (zellerszár, 2 babérlevél, 1-1 ág kakukkfű, lestyán és petrezselyemzöldje)
·      olíva olaj
·     
·      kakukkfű
·      bors (frissen őrölve)
·      500 ml sör (1 üveg)
·      2 dkg vaj

elősütött zöldségek

Előkészítés:

1.    A borjúhúst egy nagyobb tálcán a lisztben meghempergetem. Félreteszem. Szalonnát felkockázom.
2.   A hagymát negyedekre, a sárgarépát nagyobb darabokra vágom.
3.   Paradicsomkonzervet felnyitom. Amennyiben friss paradicsomot használok, lehúzom a héját, és kockákra vágom.
4.   A bouquet garnihez a friss zöldeket a babérlevéllel összekötöm.
5.    Sört felnyitom. Nem iszom meg. (vagy felnyitok még egyet)

Elkészítés


1.    A sárgarépát és a hagymát egy kevés olajon szárított kakukkfűvel megszórom, és félig puhára pirítom. Félrerakom egy tányérra.

2.   A serpenyőbe megpirítom a szalonnát, a fokhagymát és 3 részben kérget pirítok a húsra. Belül nyers marad, de kívül szép barnás színe lesz.

3.   A serpenyőben maradt pörzsanyagra rászórok egy kevés cukrot, majd lassanként felengedem a sörrel, és kissé elforralom, majd beleteszem a paradicsomot.

4.   Egy römertopfba belehelyezek egy réteg húst egy réteg zöldséget, és felöntöm a sörös paradicsommal. Belhelyezem a zöldfűszeres köteget.

6.   190 fokos sütőben puhára főzöm. Ez kb 1,5 óra.

7.   1 óra múlva megnézem, és ha már majdnem puha, de még híg a leve, akkor fedő nélkül sütöm tovább.

8.   Fogyasztás előtt 20-30 percig pihentetem.


Megjegyzés: Nem tudok szóhoz jutni. Nagyon finom. Egy pohár sör, hűvös szellő. Barátok, család, beszélgetés.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát ez erősen jól néz ki, biztos eteti magát:)

Nyárikonyha írta...

hát még, ha ráöntöd a sört! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails