vasárnap

Joghurtos sült cukkini 2.


Imádom a sült zöldségeket. Minden sokkal finomabb, az ízek intenzívebbek, ha a dolgok koncentrálódnak. Ez történik a sütőben a zöldségekkel: a bennük levő vízből veszítenek, így a fűszerekkel együtt a kevésbé ízletes zöldségek is élvezhetőbbek. A cukkinit mindig bántja mindenki, hogy milyen semmilyen, és ez persze igaz, mert teljesen semleges íze van, de pont ezért felhasználása szinte végtelen. A víztartalmát pedig nem lebecsülni kell, hanem alkalomadtán használni. Ezen a blogon cukkini címke alatt sok receptet találsz, annyira, hogy már ugyanez is megtalálható – kicsit másképp.



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :              10-20 perc (sütőtől is függ)
Mennyiség:              2 - 3 adag


Joghurtos sült cukkini 2.


Hozzávalók 4 főre:
·      1 közepes zsenge cukkini (nálam nagyobb darab fele)
·      szárított oreganó
·      4-6 fokhagyma gerezd (lehet több is)
·      6-8 olívabogyó (nálam Kalamata)
·      150-200 ml natúr joghurt
·      olíva olaj
·      só, bors

Tetejére:
koktélparadicsom
zöldfűszerek


Elkészítés:
1.    A cukkinit megmosom, majd nagyon vékony szeletekre vágom (szeletelőt, ún. mandolint használok).
2.   Egy szilokonos sűtőpapírral kibélelt tepsibe rakom őket, és nagyon vékonyan (ecset segítségével) megkenem őket olajjal. Alaposan megszórom oreganóval (kakukkfűvel), majd grillező funkción (legkisebb fokozat) gyorsan megsütöm. (nézegetni kell és forgatni is, mert megéghet)
3.   Közben egy serpenyőben a fokhagymákat leszeletelem, és olajban megsütöm.
4.   Amikor a cukkini elkészült egy lapos tálra rakom, ráhalmozom a joghurtot, sózom és frissen őrölt borssal is megszórom.
5.    A tetejére öntöm a sült fokhagymákat (olajjal együtt) és az olívabogyókat.
6.   Ízlés szerint öntök a tetejére olíva olajat, és aki szereti egy kevés chilit/chiliszószt. Zöldfűszer bármi mehet rá, ami kéznél van.


Megjegyzés: Padlizsánnal, vastaghúsú fűszeres paprikával is elkészítheted ugyanezt. Pitával, salátával, sajtokkal isteni. Elszánt húsevőknek akár köret.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails