kedd

Sült almás, zsályás fasírt


se az almát nem látod, sem a zsályát, de benne van

Gyümölcs és hús? Igen! Nagyon jó kis kombinációk alakulnak ki, amiket én eddig főleg sültek formájában élveztem. A sós sültek, és a kissé karamellizált gyümölcsök együttese igen finom ízhatást eredményez. Alma, körte, birsalma nyugodtan mehet a sütőbe a vasárnapi csirke mellé. A birsalmát kifejezetten kedvelem, kissé fanyar íze és persze “tartása” miatt. Télen mehetnek az aszalt gyümölcsök, különösen a szilva közkedvelt, de bebizonyosodott, hogy szilvát frissen is rakhatsz a sülted mellé.


Ebben a receptben a gyümölcs nem a hús mellé kerül, hanem egyenesen bele! De ezt itt már megszokhattad: sok zöldség van, de ha hús, vagy tojás, akkor is zöldség vagy gyümölcs.
Borízű nyári alma, sült zsálya és egy kis könnyű baromfihús együtt nem lehet rossz. Nekem nagyon ízlett, bizonyára többször el fogom készíteni, így hát megosztásra kerül. Próbáljátok ki!

Előkészítési idő:      20 perc
Főzési/sütési idő :   40-50 perc (sütőtől is függ)
Mennyiség:              4 – 6 adag


Almás, zsályás fasírt

Hozzávalók 4 főre:

·      40 dkg darált pulyka (csirke, borjú)
·      1 zsemle
·      ½ hagyma
·      2 kicsi vagy 1 nagyobb nyári alma
·      10-12 db zsályalevél
·      1 tojás
·      szárított fűszerek (olasz/province-i)
·      1 tk. olíva olaj + 2 dkg vaj
·      só, bors

Tetejére:
nagyszemű tengeri só
koktélparadicsom

Mellé:
vagy paradicsomos spaghetti

na ugye

Elkészítés:

1.    A hagymát felaprítom, az almákat megtisztítom, kockákra vágom. (nem kell nagyon kis kockákra-az alma nagyon könnyen puhul). Zsályaleveleket lemosom, megszárítom.
2.   A zsemlét kockákra vágom és sütőben pár perc alatt világosra pirítom-szikkasztom. (nem kell barnára, csak épp félszárazra)
3.   Egy serpenyőben kis vajon megpirítom a zsályaleveleket, majd félreteszem. Hozzáadom az olíva olajat (sima olaj is jó) és először puhára dínsztelem a hagymát, félúton rádobom az almákat. Pár perc alatt kész. Közben a szárított fűszerekkel megszórom.
4.   Egy nagyobb tálba teszem a pirított zsemlét, ráöntöm a megpuhult és közben langyosra hűlt hagymás-fűszeres almát, és beleütök egy tojást. Ha nem elég az almában levő nedvesség, egy kanál tejet hozzáadhatsz, vagy egy ksi reszelt almát: a lényeg hogy a zsemle ne maradjon száraz. Hozzáadom a darált húst és alaposan átkeverem.
5.  Egy sűtőpapírral kibélelt kisebb formába helyezem a húsmassza felét, és ráhelyezem a sült zsályaleveleket, majd befedem a hús másik felével. Koktélparadicsomokat nyomok bele, és megszóróm durvaszemű sóval.
6.   190-200 fokos sütőben pirosra sütöm. Ez kb 45-50 perc.
7.   Fogyasztás előtt 20-30 percig pihentetem.

Megjegyzés: A zsályalevél helyett mehet bele sült gomba, sült paprika vagy ami épp kéznél van. Hidegen is kitűnő! Tesztelve.

5 megjegyzés:

Böbe írta...

Nagyon guszta lett!:)És finom is lehet:)

Nyárikonyha írta...

köszi Böbe!

Neon Rider írta...

most találtam rád. szupi blog. feliratkoztam.

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

Névtelen írta...

a megjelenése óta vártam, hogy sort keríthessek erre a receptre, tegnap elkészült a zsályamentes verzió (csak én szeretem) és nagyon finom lett.

Helga

Nyárikonyha írta...

örülök hogy ízlett Helga. a zsálya akkor kéznél volt, helyettesíthető bárki által kedvelt fűszernövénykével, spenótlevelekkel, gombával!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails