szerda

Sütőtökös lasagne

fázisfotó-elősütött zöldségek, lasagne lapok

Sütőtök. Október. Sütőtök. November. Sütőtök. December. Egészen késő tavaszig lehetne ezt folytatni. Ki mennyire unja, vagy isteníti, arról már korábban szóltam, és most is meg erősíteni tudom: mindig van egy újabb fűszer, egy újabb elkészítési mód, egy újabb alapanyag, vagy csak épp egy hangulat amitől ugyanaz az étel mégis más. A Hokkaidó tök – az a bizonyos magyar japán – tényleg sokkal ízletesebb, omlósabb, mint társai. Ez a lasagne a spájzban lévő zöldséges tálcámon talált alapanyagokból készült, abszolút szezonális.


Sütőtökös lasagne


Elkészítési idő:        20 – 25 perc
Sütési idő :               40 perc
Mennyiség:              4- 6 adag

Hozzávalók :

16 db lasagne lap

  • ¼ sütőtök (kb. 1 cm-es szeletekre vágva)
  • 1 közepes (v. 2 kisebb) padlizsán
  • 2 nagy hagyma (édes, fehér)
  • 1 csésze cukkini
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ½ kápiapaprika
  • 1 paradicsom (elhagyható)
  • olíva olaj

fűszerek :
  • kakukkfű
  • oregánó
  • bors


Elkészítés

1.    A padlizsánt és a a sütőtököt is nagyobb kb. 1 cm vastag szeletekre vágom. Megszórom egy kis sóval, kakukkfűvel és pár csepp olívaolajjal, és egy nagyon vékonyan kiolajozott tepsiben kb. 15 percig sütöm. (épp, hogy megpuhuljon). Mellé dobhatom a fokhagymagerezdeket is.
2.   Amíg a sütőben sülnek a zöldségek, egy serpenyőben a hagymát, a paprikacsíkokat és a cukkinit egy kis olajon megpuhítom.
3.   Híg besamelt készítek 50 g lisztből és kb 750 ml tej-alaplé keverékéből.
4.   1 tűzálló tálba rétegzem a lasagna lapokat, az előre elkészített zöldségeket vegyesen, és a besamelt. Tetejére került a mártás kb. 1/3-a. Pecorino, vagy egyéb száraz, fűszeres sajttal megszórhatod.
5.    180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsül.

Megjegyzés: A legtöbb tésztaétel – különösen az olasz- szigorúan frissen jó. Ezt tilos frissen fogyasztani. Készítsd el már reggel az esti lasagne-t, nem bánod meg!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails