péntek

Guacamole, avokádókrém, ahogy Te szereted



Az avokádó nem egy helyi gyümölcs, de különösen a téli és kora tavaszi hónapokban nagyon jól jön ez a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és telítetlen zsírokkal teli fura képződmény. Kívülről többféle arcát mutatja : van fényesen zöld, kissé rücskös, de egészen feketés színű is. Egy biztos, hogy ha felnyitod, belülről olyan élénk zöld, hogy ha ezt a színt amúgy nem látod magad körül, akkor is megjön a kedved!
Állítólag már az aztékok is előszeretettel fogyasztották, és – mint sok más zöldség – a spanyol gyarmatosítókkal érkezett meg Európába. Fán terem. Hazánkba többnyire Spanyolországból és Izraelből érkezik. Kizárólag nyersen fogyasztd!

Vásárlása a dinnyevásárláshoz kissé hasonló: tépelődve állsz, hogy melyiket vegyed, és persze jó helyi szokás szerint elkezded taperolni. Tudom, hogy állítólag 3-7 napon beérik szobahőmérsékleten, de biztos, ami biztos én mindig olyat veszek, ami a merev bőrszerű héján át is sejthetően puha.

Az avokádót hosszába vágd el egy nagyon éles késsel, majd a közepén elhelyezkedő nagy méretű magja körül óvatosan megcsavarva kettéválik. A magot könnyedén kiemeled, majd egy kanállal v. műanyagspatulával kapard ki a belső, érett gyümölcsöt.


Guacamole - avokádókrém


A fűszerezés és az állag, ami miatt ölre mehetnek a gasztronómia iránt elkötelezettek. Az igazi guacamole-t állítólag csak mozsárban szabad készíteni, így enyhén darabos marad. A fűszerek közül a mexikói alapfűszereket mindenképp tegyük bele: chili, lime, fokhagyma. A nagyon apróra vágott hagyma kissé édeskés ízt ad, ami elengedhetetelen. Chilit persze úgysem rak bele, akinek kis gyereke van, a zöld koriandert a fél ország utálja, lime pedig nem mindig van otthon. Tehát nyugodtan készítsd ízlésed szerint, csak az egyensúlyra figyelj!



Előkészítési idő:      15 perc
Főzési/Sütési idő :  nincs
Mennyiség:              4 adag



Hozzávalók :


  • 2 db érett avokádó
  • ½ - 1 db lime leve
  • 1 kk finom mustár
  • 1 szál zöldhagyma (nagyon apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (lehet sült is)
  • chilipehely (én mag nélkülit használok, ami nem brutálisan erős)
  • 1 db aszalt paradicsom v. 1-2 érett koktélparadicsom
  • 1 tk só v. sópehely


 zöldfűszer :

friss koriander v. petrezselyem


Elkészítés

1.    Az avokádót fenti módon kettéválasztom, kiszedem belőle a gyümölcspépet.
2.   Mozsárba vagy mixerbe helyezem a fűszerekkel együtt és ízlés szerinti állagúra keverem.
3.   A lime és a só mennyiségét inkább a végén állítsd be. Ne legyen túl savanyú!


Megjegyzés: nem gondoltam volna, hogy az avokádóról ennyit fogok írni, pedig a világ talán leggyorsabban elkészíthető étele. A mexikói konyha, tex-mex elengedhetetlen része.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails