vasárnap

Zsályás, paradicsomos borjúsült


A zsálya speciális ízű fűszernövényünk. Adagolásával óvatosan kell bánni, mert ha túlzásba viszed, kissé kesernyés íz lesz a végeredény. A zsálya ráadásul elég domináns, uralkodni akar. Nem így, ha kissé megsütjük. Az olajban hirtelen sütött zsályának fantasztikus íze van, amit sokan a saltimbocca nevű olasz húsétel kapcsán ismernek meg. Az olasz konyhához híven ez nem egy bonyolult és nem is sok összetevőből álló étel: borjúszeletkék, friss zsályalevelek és olasz sonka hirtelensütve és ugyanilyen hirtelen fogyasztva. E három összetevő együttes állása ritka a konyhámban, de kettő rendelkezésre állt. Így született az alábbi pompás ebéd, ami csak délutánra lett kész.


Ez itt mind zsálya:


Itt sem kell kapkodni (SlowFood):





Zsályás, paradicsomos borjúsült polentával



A polenta remek kiegészítője ezen étel bármelyik összetevőjének. Jól megy a zsályához, a paradicsomhoz és a borjúhoz is. Hagyományos módon – korábban leírtak szerint – készítettem el, annyi kiegészítéssel, hogy kakukkfűvel ízesítettem. Amikor elkészült 2 kanál segítségével grízgaluska alakúra ( mai nevén quenelle) alakítottam és kihűtöttem. Tálalás előtt pici olívaolaj-vaj keveréken átsütöm.


Előkészítési idő:      15 perc + a polenta elkészítése
Sütési idő :                min. 50 perc (a hús mennyiségétől függ)
Mennyiség:              3 - 4  adag

Hozzávalók :

  • 1 darab borjúlábszár (nálam kb. 40 dkg)
  • 2 szelet bacon
  • 1 ek liszt
  • 1-1 ek olaj/vaj
  • szárított kakukkfű és mindenféle mediterrán fűszer
  • 5-6 db friss zsályalevél



  • 250 ml zöldségalaplé
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem/lestyán
a zsálylevelekkel, baconnel körbepirított hús - sütés előtt




Elkészítés


1.    A húsra közvetlenül rászórom a szárított fűszereket és a lisztet (amennyi csak ráfér), körbetekerem a baconnel és fogpiszkálóval óvatosan ráerősítem a zsályaleveleket. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek és a húst óvatosan körbepirítom. A vajat közben adom hozzá.( ld. fenti képet)

2.   Az alaplevet felmelegítem és hozzáadok egy doboz hámozott paradicsom konzervet. (ha egészben vannak a paradicsomok, kissé széttrancsírozom)

3.   A sütőt 175 fokra melegítem, és egy tűzűlló tálba (nálam ez mindig cserépedény) helyezem a húst és ráöntöm a szószt.

4.   Kb. 50 perc – 1 óra alatt elkészül. Kicsit pihentetem. A húst kiemelem a szószból és szeletelem. Az elkészült polentagaluskákat visszahelyezem a szószba.


Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz étel. A paradicsomban készült ételekre ez szinte mindig elmondható. Kevés zsiradékot tartalmaz, de fűszerekben nincs hiány! Mediterrán.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails