csütörtök

Paradicsomos, zöldséges csirke


Ez az étel nem tudom milyen néven fut a töröknél, de onnan lett lekottázva. Nem biztos, hogy így készül, de én meg vagyok elégedve a végeredménnyel. K. barátnőm nem eszik szénhidrátot, és ha találkozunk, gyakran vesszük utunkat valamelyik törökhöz vagy szírhez. Imádom a mediterrán konyhát – gondolom ez nem titok – szeretem az ételeikben a fűszerek, a zöldségek és a hús egyensúlyát és arányát. Ez az étel kielégíti a friss és egészséges étkezés iránti elvárásaimat. A zöldségek aránya legyen mindig 2-3 x annyi , mint a hús, a többi meg csak fűszerezés és paradicsomszósz. A fahéjon ne lepődj meg, jóban van a csirkével. Ez nem paprikás csirke, kizárólag a paradicsom, a fűszerek és az olaj adja a finom szószt. Szeretni fogod. Könnyű, de finom.

Ez itt mind cukkini:





Zöldséges, paradicsomos csirke, 
ahogy a töröknél..


A cukkini egész évben kapható, nagyszerű zöldség a maga semleges ízvilágával és víztartalmával. A répa vagy sütőtök adja meg az édeskés ízt, a paradicsom a savanykásat.
Ha nem esznek belőle gyerekek, egy leheletnyi chili mehet bele.


Előkészítési idő:       15 perc
Főzési idő :                30 perc
Mennyiség:               2-4 adag


Hozzávalók:

  • 1 csésze kockára vágott csirkemell (1/2 csirkemell filé)
  • 2-3 csésze vegyes zöldség (cukkini, répa/sütőtök)
  • 1-2 db friss paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 csésze alaplé
  • kakukkfű
  • fahéj
  • 1 ek olaj
  •  fokhagymapor


Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:

1.    Kimérem a hozzávalókat. A cukkinit, a répát/sütőtököt egyenlő kis kockákra vágom.

2.   Egy serpenyőben kevés olajon elkezdem pirítani a nem túl apróra vágott hagymát, a húst és a szárított fűszereket. Pár perc múlva hozzáadom a zöldségeket, sózom, borsozom, és átrázogatom, hogy a fűszereket mindehol érjék a hozzávalókat. Fedő alatt kb. 5 percig párolom.

3.   Hozzáadom a paradicsomot, az alaplé felét, és a paradicsomszószt. Kb. 20 perc alatt puhára fő.

4.   A végén fedő nélkül, alacsony lángon főzöm. Alaplével és paradicsomlével beállítom a szósz mennyiségét és sűrűségét.

Megjegyzés: télen – nyáron készítheted. Mindig van olyan zöldség, amit használhatsz. Könnyű ebéd vagy vacsora, amihez csinálhatsz kuszkuszt/bulgurt, de rizs vagy pita is mehet hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails