szombat

Cserépedényben sült pulyka/bárány őszi zöldségekkel

mindenki jól érzi magát
Sokszor arra gondolok, hogy ha tudnátok, mennyi mindent nem teszek fel a blogra, meg sem értenétek. De megértenétek, hiszen Ti is tudtok főzni, és nyilván ezért vagytok itt most nálam, mert épp ihletet vagy épp receptet kerestek. Pedig sok esetben nincs semmire szükség. Csak engedjétek szabadon a fantáziátokat és főzzetek vagy süssetek valami kellemeset. Nem tudtok főzni? Nem baj. Ehhez a recepthez nem kell. Csak rakd össze és várd, hogy elkészül. Nekem ilyen a “comfort food”.

Sokan próbálják lefordítani ezt a kifejezést, akik angolszász oldalakat, magazinokat vagy épp szakácskönyvet olvasnak. Én nem akarom lefordítani, csak azt akarom elmondani, hogy nekem mit jelent. Komfortot. Semmi stressz. Persze ez is mindenkinek mást jelent. Ez olyan pavlovi kutya.. Egy étel neve hallatán mindenki másképp reagál. Az én személyiségem nem nagyon viseli el a túlzott elvárásokat, a rövid határidőket, a képmutatást, a silány minőséget és a megbízhatatlanságot. Hát én ezt várom el egy ételtől. Jó alapanyagokból egyszerű receptúra alapján készítem el őket.. Adok neki időt, viszont cserébe elvárom tőlük, hogy nagyon finomak legyenek. Ja, hogy nem mindig very beautiful, azaz csodaszép a végeredmény? Sebaj. Legfeljebb nem rakom fel a Facebookra.



Pulyka/Bárány sütőben sok zöldséggel, azaz mi is a “comfort food”?



Ez itt mind comfort food:



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               kb. 2 – 2 ½ óra
Mennyiség:              4 adag


Hozzávalók:

  • 1 pulykacomb / báránycomb
  • 2 ek olaj
  • 2-3 darab sütőtök (tisztított)
  • 1/2 db kápia v paradicsompaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1-2 petrezselyem v. ½ zellergumó
  • 4-5 burgonya
  • 1/2 fej  hagyma
  • 1 húsos paradicsom v. paradicsompüré
  • 600 ml alaplé (zöldséglé)
  • kakukkfű, római kömény


Elkészítés:
1.    Zöldségeket megmosom, megszárítom. A sütőtököt, zellert, répát, burgonyát meghámozom, nagyobb darabokra vágom. Ezt vedd komolyan, mert sokáig fog sülni,
2.   Végy egy vastagtalpú serpenyőt és egy cserép edényt. Állítsd be a sütőt kb. 190 fokra.
3.   A húst forgasd meg a szárított fűszerekben, majd a serpenyőben kevés olajon süsd szép pirosra. (Belül persze nyers marad)
4.   Most következik a legörömtelibb feladat. A cserépedénybe belerakod a húst, a zöldségeket, ráöntesz egy ½ pohár bort és az alaplé felét, lezárod és beteszed a sütőbe. Innentől semmi dolgod.
5.    1 óra múlva nézd meg először. Ha kell, adj hozzá alaplevet. Én általában 2 – 2 1/2 óráig sütöm. Nagyon puha legyen a hús.

Megjegyzés: ez nem recept, csak útmutató. Bármilyen hússal, és gyökérzöldséggel vagy hüvelyessel megcsinálhatod. Család kedvence.

Ajánlott bor : Bonts fel egy üveg bort!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails