hétfő

Diós kenyér mézzel


Nyakadon maradt a tavalyi dió, esetleg túl sok citromhéj halmozódott fel a konyhádban? A konyhai aktivitás egy megállíthatatlan folyamat. Kezdete biztos, hogy volt, de vége ? Nem létezik! Karácsony vagy más ünnepek elmúltával tele vannak a magazinok és internetes oldalak jobbnál jobb tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan hasznosítsuk a maradékot, a morzsát. Nálam egy szem morzsa sem maradt, ellenben egy remek papírforma kimaradt. Nem voltam formában, ezért nem sült benne semmi, amit ezennel próbálok pótolni. Diós kenyér. Hozzáadott cukor nélkül.


Mézes diós kenyér



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               45 perc + hűtés
Mennyiség:              8 adag


Hozzávalók:

  • 200 g darált dió
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 150 g méz
  • 200 g vaj
  • 2 tojás
  • kevés citromhéj
  • vanília
  • fahéj
  • szerecsendió



pezsgős málnaöntet (opció)

100 g cukor
150 ml pezsgő
200 g málna



Elkészítés:


1.    Kimérem a sütőporos lisztet, összekeverem a darált dióval.

2.   A vajat a mézzel és a fűszerekkel megolvasztom. A tojásokat felverem (nem kell habosra).

3.   A diós keverékhez először az olvasztott mézes vajat, majd a tojásos keveréket adom hozzá. Egy spatulával jól összekeverem. Kissé hagyom kihűlni.

4.   Egy hosszúkás kis formába öntöm (nálam süthető papír) és 160 fokos légkeveréses sütőben megsütöm. 15 perc után a  hőmérsékletet visszaveszem 140 fokra. Kb. 45 perc alatt készül el.

5.    Ha teljesen kihűlt, sütőpapírba/fóliába csomagolom. 24 óráig állni hagyom.


A pezsgős málnaszósz elkészítése :

·      A cukrot és a pezsgőt jól elkeverem és pár percig forralom.
·      Hozzáadom a málnát és teljesen lehűtöm. Pépesítem és átszűröm (ez ízlés szerint elhagyható).


Megjegyzés : a főzésben sokszor előfordul, hogy a gombhoz keresed a kabátot. A lényeg, hogy soha ne hagyd abba!


A recept Joanne Harris : A francia piac c. könyvéből adaptálva.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails