péntek

Fajitas, a mexikói gyorskaja


A finom gyorskajáknak az a titka, hogy jól elő kell készíteni, és – mint mindig- jó alapanyagok kellenek hozzá. A gyorskaják nem feltétlenül készülnek el szupergyorsan, inkább az elfogyasztásuk módjára alkalmazhatod ezt a jelzőt. Én szeretem a laza kerti, teraszi vendégeskedések során is az ilyen ételeket. Akár 20 tortillát is könnyen feltekerhetsz, ha követed a receptet. Ez a mennyiség 4 főre szól és 4 szupernagy tekercs lett belőle. Ha átlagos méretű (palacsintaméret) tortillát készítesz, valószínű dupla annyi szendvicsed lesz.



Előkészítési idő:      10 perc
Főzési/sütési idő :   pár perc grillezés + 15 perc
Mennyiség:              4 adag


Csirkefajitas, a mexikói szendvics


Hozzávalók 4 főre:

·      350 g csirkemell (nálam 1 db)


pácoláshoz:
·      ½ lime (zöld citrom) leve
·      mexikói fűszerkeverék
·      1 tk. olíva olaj
·      só, bors

A szendvicshez:

Tortilla v. más pitaszerű lapos kenyér
Friss zöldségsalsa (legjobb paradicsomból v. paprikából)
Chiliszósz
Petrezselyem v friss koriander


Elkészítés:

1.    A csirkemellett kicsontozom, és két félre választom. Alaposan beszórom a fűszerkeverékkel, és egy pici olajjal- lime keverékével bedörzsölöm. 1-2 óráig, de akár 1 napig is hagyom marinálódni.

2.   Grillezés előtt kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A sütőt bekapcsolom 150 fokra.


3.   Pár perc alatt pirosra sütöm a mell mindkét oldalát, majd betszem a sütőbe. Kb. 15 perc alatt elkészül.

4.   Szeletelés előtt pihentetem. Nagyon vékonyra szeletelem, és betekerem a zöldségekkel, esetleg kevés sajttal, és fűszeres szósszal megszórt tortillába.

5.    Szorosan sütőpapírba csomagoltam, és a két végét a papír segítségével bezárom.


6.   Fogyasztás előtt sütőben melegítem. Éles késsel kettévágom. (a papír rajtamarad, így enni is könnyebb, de ha akarod szállítható)

Megjegyzés: A fűszerkeveréket NE sajnáld! Előre elkészíthető. Tortillát, pitát, arab kenyereket készen kapsz. 

Fűszerkeverékek. Irány Mexikó!



A mozsár egy kissé férfias eszköz, bár ennek ellentmond, hogy gyermekkoromban kizárólag a gyógyszertárban láttam, amint anyuék mindenféle porokat őrölnek, és fehérebbnél habosabb krémeket kutyulnak. Gondolom a tudatalattimban ez is segít engem a főzés-konyha tengelyén az eligazodásban. Semmitől nem rettenek meg. Ok. Néha azért igen. Szóval a mozsár egy férfi eszköz, és ezt az is mutatja, hogy egy férfitól kaptam ajándékba. Sokáig lapult kartondobozában, és végül nem is én bontottam ki.
Biztos,  Ti is vagytok úgy, hogy valamitől idegenkedtek, de ha elkezditek használni, akkor rákattantok. Ez lett a sorsa a gránitmozsaramnak és értelmet nyertek sorra a szárított fűszereim. Viszont egy dolog kukába ment: a zacskós fűszerkeverék!


Biztos sok híres médiaszakácstól hallottad már azt a tanácsot, hogy tarts a konyhádban frissen szárított, jó minőségű fűszereket, amit persze tarts távol a fénytől! Ezek nagy előnye, hogy álatalában olcsóbbak, és sót egyáltalán nem tartalmaznak. Ha utazol, akkor mindig hozz valami helyi fűszert, de NE keveréket. Ha van kerted, akkor már úgyis rájöttél, hogy bizonyos zöldfűszernövények baromi jól száríhatók, és utána rakd őket papírzacskókba. A címkézést NE feledd, mert akármennyire is hiszed, hogy emlékezni fogsz, nem fogsz.


Mexikói fűszerkeverék


Hozzávalók:



·      Fokhagyma (lehet por is, vagy pehely)
·      Oregánó
·      Fekete bors
·      Chilipehely
·      Római kömény
·      Paprika v. cayennebors
·      Koriander



Elkészítés :

A római köményt és a koriandermagot kissé megpiríthatod, úgy még aromásabb lesz.
Az arányokat döntsd el magad. Először kezdj kis adaggal. (Én mindegyik fűszerből 1 csapott teáskanálnyit tettem bele. )
Alaposan őröld meg a mozsárban. A finomsága is Tőled függ.


Megjegyzés : folyt. köv.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails