Télen azon jár az eszem,
hogy mikor lesz már nyár. Nyárikonyha? Hogyan
varázsoljak friss ízeket a tányérba? Nyárikonyha! Télen is. A fejtett bab nyáron
egy igazi szezonális csemege, általában rövid ideig kapható. Nem tudtam, hogy
fagyasztva is kapható, és ennek igazán egy oka van, hogy kizárólag január és
március között nézegetem a saját illetve a kereskedelmi láncok fagyasztóit. Aki
olvassa a blogot, azt is tudhatja rólam, hogy egy gyermekkori trauma miatt nem
imádom a babot, de higyjétek el, próbálkozom. Ez a leves átugrotta az
akadályokat, próbáljátok ki!
Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával
Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával
Zöldfűszerek használata kötelező. A bab irtó unalmas ezek nélkül.
Előkészítési idő:
20 perc
Főzési idő :
30 perc
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók :
- 1 csomag fejtett bab
(450g)
- 1 nagy póréhagyma (150g)
- zellerszár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5 l zöldség
alaplé
Fűszerek:
2 babérlevél
2 levél zsálya
kakukkfű
50 g vaj
cukor
Elkészítés
1.
A fejtett
babot – télen fagyasztottat – sótlan vízben felrakom főzni.
2.
A póréhagymát és a zellerszárat vajon a fűszerekkel
kb. 10 perc alatt puhára pirítom, majd hozzáadom a leszűrt, főtt
fejtett babot és felöntöm az alaplével.
3.
Kb. újabb
10-15 percig főzöm a levest. Egy
részét ízlés szerint pürésítheted.
4.
Aki nagy
tejföl rajongó, adhat hozzá, de nem szükséges.
Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz leves.
Jófajta ciabatta vagy baguette illik hozzá. Vaj és tejföl nélkül vegán.
Ajánlott bor : száraz
fehér vagy rosé bor illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése