szombat

Fejtettbab leves póréhagymával


Télen azon jár az eszem, hogy  mikor lesz már nyár. Nyárikonyha? Hogyan varázsoljak friss ízeket a tányérba? Nyárikonyha! Télen is. A fejtett bab nyáron egy igazi szezonális csemege, általában rövid ideig kapható. Nem tudtam, hogy fagyasztva is kapható, és ennek igazán egy oka van, hogy kizárólag január és március között nézegetem a saját illetve a kereskedelmi láncok fagyasztóit. Aki olvassa a blogot, azt is tudhatja rólam, hogy egy gyermekkori trauma miatt nem imádom a babot, de higyjétek el, próbálkozom. Ez a leves átugrotta az akadályokat, próbáljátok ki!


Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával


Zöldfűszerek használata kötelező. A bab irtó unalmas ezek nélkül.



Fejtettbab leves póréhagymával



Előkészítési idő:      20 perc
Főzési idő :                30 perc
Mennyiség:              4-6  adag  


Hozzávalók :

  • 1 csomag fejtett bab (450g)
  • 1 nagy póréhagyma (150g)
  • zellerszár
  • 2-3  gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 l zöldség alaplé



Fűszerek:

2 babérlevél
2 levél zsálya
kakukkfű
50 g vaj
cukor




Elkészítés


1.    A fejtett babot – télen fagyasztottat – sótlan vízben felrakom főzni.

2.   A póréhagymát és a zellerszárat vajon a fűszerekkel kb. 10 perc alatt puhára pirítom, majd hozzáadom a leszűrt, főtt fejtett babot és felöntöm az alaplével.

3.   Kb. újabb 10-15 percig főzöm a levest. Egy részét ízlés szerint pürésítheted.

4.   Aki nagy tejföl rajongó, adhat hozzá, de nem szükséges.


Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz leves. Jófajta ciabatta vagy baguette illik hozzá. Vaj és tejföl nélkül vegán.



Ajánlott bor : száraz fehér vagy rosé bor illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails