csütörtök

Amarettis csokiszalámi


A keksztekercs nálunk az évvégi ünnepek során biztonsági tartalékként, fóliába becsomagolva várt a sorára. Nem vittük sehova, de arra tökéletes volt 1. ha minden egyéb édesség elfogyott, akkor abből biztos, hogy volt, 2. előre el lehetett készíteni, mert az idő csak javított az ízeken. Az eredeti családi receptúrát majd egy retro sorozatban publikálom, most egy kissé frissítettem rajta. Olaszosra vettem a figurát.

A kakaót a kekszmasszában leginkább jó minőségű étcsoki váltotta fel, a kókuszos töltelék elmaradt, új elem a kandírozott narancshéj, mely nálam ebben az időszakban gyakorlatilag mindenbe belekerül és az amaretti keksz, melynek a harsány mandula aromáját csak a roppanóssága múlja felül. Egy valami azonban, ami állandó és ez nem más, mint a ropogós háztartási keksz. Ne dőlj be senkinek, nem kell drága kekszekbe invesztálni, mert ez a legjobb! És még egy extra hozam : manapság, ha valami ilyen jól csomagolható, akár gasztro ajándékként is használható. Próbáld ki!



Amarettis csokiszalámi



Elkészítési idő:        15 perc
Mennyiség:             3 kis rúd (10-12 adag)
Sütési idő :               nincs



Hozzávalók:


Kakaós massza:


·      50 g van. cukor
·      1 adag presszókávé
·      2 ek. cukrozatlan kakaópor
·      1 ek mandulalikőr/narancslikőr
·      140 g olvasztott vaj
·      200 g háztartási keksz (1 cs. Győri keksz)
·      140 g étcsokoládé
·      3 ek kandírozott narancshéj

egyéb hozzávalók:

·      amaretti keksz
·      porcukor

 
fotó : telegraph.co.uk

Elkészítés:

1.    Gőz fölött olvaszd meg az étcsokoládét a vajjal együtt. Vigyázz, ne melegítsd túl.

2.   Főzz le egy adag espresso-t és keverd bele a cukrot és a kakaóport. Keverd össze alaposan és add hozzá a likőrt. (ha a rumot kedvelitek, akkor azt. Én a mandulalikőrt, vagy narancslikőrt jobbnak tartom)

3.   Egy mixerbe dobd bele a kekszet és tekerj rajta egy párat. Egy része teljesen elmorzsálódik, de egy része darabos marad. Pont ez a jó!

4.   Egy nagyobb tálba öntsd bele a kekszdarát, az olvasztott csokoládét és a kakaós masszát. Egyenletesen szórd tele kandírozott narancshéjjal és egy spatula segítségével keverd össze.

5.    Formázz belőle 3 rudat és nyomogass bele amaretti kekszeket. Csavard egy kétrétegű házi csomagolópapírba, melynek belső része sütőpapír, külső része alufólia. Szorosan tekerd fel, és tekerj rajta a két végén, hogy szalámi formát kapj.



Megjegyzés: gyerekeknek csinálj likőrmentes változatot. Nincs benne sok cukor,és az alkotórészeket könnyen váltogathatod. Mehet bele aszalt meggy, vagy épp dió és mandula.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails