kedd

Édes savanyú - ananászos csirke


A csirke és az ananász párosítása nem újkeletű, de ne a hawai megoldásra gondolj. Ez egy klassz hús – gyümölcs combo, amit szeretni fogsz, és nemcsak azért mert nagyon finom, hanem mert nagyon kevés idő alatt készítheted el.

Télen különösen ajánlott, mikor már fogytán a zöld, meg a vitamin. Hidd el, jól fog esni ennek a gyümölcsnek a frissessége, savassága, de még az édessége is! Ázsiaira veheted az ízesítést: adj hozzá sok friss gyömbért, fokhagymát. Ha teheted, friss ananászt használj! Az egy plusz kihívás (ld.lent), mert meg kell előtte tisztítani. Az év bármely napján viszont ott van a konzerv, mely szerintem tökéletesen helyettesíti ebben az esetben a frisset.

Vegyél elő egy serpenyőt, de inkább egy wok-ot, és főzz!



Édes savanyú
Ananászos csirke wokban



Mennyiség :                         4 fő
Előkészítési idő:                 15 perc
Főzési idő :                          10 perc



Hozzávalók:



·      400 g csirkemell  
·      1 csésze darabolt ananász
·      1 ek olaj
·      1 nagy fej hagyma (lehetőleg édes/fehér)
·      2 - 4 gerezd fokhagyma
·      piros/zöld paprika (csíkokra vágva)



·      szójaszósz (nálam világos)
·      kevés halszósz
·      1 kisebb darab friss gyömbér
·      1 tk chilipehely (opcionális)
·      kínai ötfűszer



tálaláshoz:
friss zöldfűzserek (koriander, újhagyma zöld része)



Elkészítés:



1.    Vágd a csirkemellet ízlés szerinti vékony csíkokra  és kevés szójaszószba mártva tedd félre.

2.   Tisztítsd meg a hagymát, paprikát és a gyömbért majd vágd csíkokra. Szeleteld fel a fokhagymát. Az ananászt darabold fel. Amennyiben friss ananászt használsz, akkor előtte tisztítsd meg.

3.   Vegyél elő egy wok-ot, vagy egy nagyobb serpenyőt és hevítsd fel. Egy kevés olajon pár percig pirítsd meg a zöldségeket majd rakd félre és ugyanebben az edényben pirítsd és rázogasd a csirkét.


4.   Rakd vissza a zöldségeket és add hozzá az ananászt. Szükség esetén adj hozzá egy kevés olajat ill. szójaszószt. Ha halszószt használsz (só helyett), azt csakis a végén tedd.
5.    A tetejét szórd meg apróra vágott zöld fűszernövényekkel. Ehhez a friss koriander passzol, de ha nem szereted, vágd apróra az újhagyma zöld szárát és használd kedved szerint.


Megjegyzés: Az ázsiai konyhában sem szükséges a túlzott fűszerhasználat. Akármennyire is hihetetlen: a kevés hozzávalóval érsz el ütős eredményt!



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails