szombat

Karácsonyi aprósütik : Fahéjas csillag és mézeskalács

A világon nincs annyi finom süti, mint Karácsonykor. Kirukkolhatsz a család által kedvelt tortával is, de az előre elkészíthető aprósütik, mézesek megalapozzák az ünnepek előtti hangulatot. Ez ráadásul egy családi-baráti, sőt akár gyerekekkel is végezhető feladat. A zserbó, a flódni, a gyümölcskenyér vagy a most divatos házilag készült szaloncukor napokkal hamarabb megsüthető.
Ne feldkezz meg a sütést nem igénylő desszertekről sem. A tiramisu helyett csinálj egy jó málnástrifle-t, vagy rakj össze babapiskótából egy gesztenyés charlotte-ot.
Én most mégis arra akarlak rávenni, hogy készíts legalább egyféle aprósütit. A macerát kárpótolja az illat és a munkával együttjáró bénázás és kacagás. Rakj fel egy jó zenét és ezt süsd ki!



Fahéjas csillag és nürnbergi mézes – karácsonyi aprósütik



Fahéjas csillag (Zimtsterne) – eredeti osztrák recept 

Hozzávalók :

250 g liszt
125 g vaj
100 g barnacukor
2 tk fahéj
1 tojás
100 g darált mandula
citromhéj


Elkészítés:

1.    A lisztben morzsold szét a vajat, majd add hozzá a cukrot és a mandulát.

2.   Reszelj bele citromhéjat vagy narancshéjat és adj hozzá 2-3 ek fahéjat. Jól keverd össze.

3.   A közepébe öntsd bele a felvert tojást és 1 ek hideg vizet, és belülról kifele haladva állítsd össze az omlós tésztát.

4.   Csomagold bele egy sütőpapírba és tedd hideg helyre.

5.    Lisztezett deszkán nyújtsd 2-3 mm vékonyra és csillagforma segítségével gyátsd le a csillagokat

6.   160 fokon (légkeverés) kb 12-14 perc alatt kisül. Még melegen megszórhatod kevés porcukorral és így a cukors mázat megspórolod.




Nürnbergi mézeskalács ( recept : Édesem mézese alapján)


Hozzávalók :

150 g méz
100 g barnacukor
85 g vaj
2 tk fűszer (koriander, fahéj, szerecsendió)
1 ek kakaópor
285 g liszt
100 g darált mandula
1 tojás
1 ek kandírozott narancshéj
1 ek aranymazsola
1 ek tej
½ mokkáskanál szódabikarbóna


Elkészítés :


1.    A mézeseknél megszokott módon a mézet, a barnacukrot a vajat a fűszerekkel együtt addig melegítsd, amíg a vaj el nem olvad.

2.   Egy nagyobb tálba szórd bele a lisztet, a kakaóport és a nagyon apróra vágott kandírozott gyümölcsöket.

3.   Öntsd hozzá a mézes krémet, egy felvert tojást, és  a tejjel elkevert szódabikarbónát és gyorsan gyúrd össze. Félig lágy tésztát kapsz, ami a hidegen kissé megdermed. ½ órára, de akár fél napra is elteheted pihenni.

4.   Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki kb 7-8 mm vastagra, és formázz tetszőleges alakú kíszúróval mézeseket.

5.    160 fokos (légkeverés) sütőben 10-12 perc alatt megsül.


Megjegyzés : Mindkét tészta nagyon gyorsan összeállítható. A formázás és a sütés ? Na ehhez kell a társaság, és úgy nem veszed észre az idő múlását!

Ha kisül, dobozba vele!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails