szombat

Funky fánkok - Farsang

Farsangi fánk

A Farsangi időszak vízkereszttől húshagyó keddig terjedő időszak, melynek kezdete országról országra kissé eltérhet. A lényeg, hogy a karácsonyi és a húsvéti ünnepek, és böjtök közötti időszakot a farsangi bálok, a mulatozások, a lakomák, vidámság és bulizás tölti ki. A farsang nem vallási ünnep, alapvetően népszokásokra épít . A velencei karneváltól a mohácsi búsójárásig egy a lényeg : a télűzés és az idő bolondos múlatása.


Fánkevés története
           
Fánkot vagy annak elődjét már az ókorban is ettek a rómaiak és az egyiptomiak, a hannukkai fánk pedig az olaj szimbolikus jelentőségét hordozza.
Magyaroszágon a fánkevés és a farsangi időszak összekapcsolódásának története  a középkorig vezethető vissza és valószínűleg olasz és német hatásra honosodott meg. A fánk eredetéről nem egy városi legenda kering. Az egyik szerint egy bécsi pékség előtt kígyózó sorok türelmetlen vásárlói úgy feldühítették a pékasszonyt, hogy nagy kapkodásában a kenyértészta egy kis darabját miközben a nyújtóasztalra dobta volna, elvétette a dobást és így az egy forró olajjal telt üstben landolt.

Funky fánk

Mint a gasztronómia területén sokszor itt is igaz a mondás: ahány fánk, annyi szokás! Sütnek fánkot a franciák (beignet), a portugálok, a spanyolok, a németek, az osztrákok , az olaszok , a csehek, a hollandok sőt a skandinávok is. Az amerikaiak donutja pedig behozta a fánkot a gyorséttermekbe.
Sülhet bő olajban, de akár sütőben speciális formákban (tolófánk, donut)
Tésztája élesztős kelt tészta, élesztő nélküli könnyű tojásos tészta (csörögefánk), kevert túrós, mazsolás ricottás vagy akár égetett tészta (képviselőfánk, profiterole)
Alakjuk lehet szögletes (beignet), rombusz (csöröge/forgácsfánk), lapított gömb, golyócska (portugál, olasz fánkok), gyűrű (amerikai donut) és még megannyi más.
A töltelék nélküli talán a gyakoribb, de van töltelékkel gazdagított fánk is, ebből talán a bécsi lekváros a legismertebb.

Farsangi fánk

Míg Kugler 19. sz. végén kiadott Házi Cukrászat c. könyvében még 28 féle fánkrecept található, addig ma itthon ha azt mondod farsangi fánk, mindenki a klasszikus, ún. szalagos fánkra gondol, mely édes, tojássárgájával dúsított, élesztős kelt tésztából készül, és elkészítéséhez nem árt egy kevés gyakorlat.

A szalag titka
Kezdő konyhatündérek és a konyhát távolról elkerülők számára nyilván talány, mi ez a titokzatos szalag, mely körülöleli a fánkot. Nem elég, hogy hosszú ideig huzatmentes, meleg helyen kel a tészta, de szaggatás után is letakarva kell dédelgetni. Miután nem túl forró olajba óvatosan belehelyezed, a fánkok hirtelen megnőnek és amikor megfordítod őket, akkor is, így a középső, vékony sáv kiemelkedik a sistergő olajból és világos marad.
Csöröge fánk

Leginkább nagy mennyiségben, és nagyméretű lábosokban, sok olaj vagy zsír felhasználásával készül, ezért azt javaslom, hogy először egy egyszerűbb receptet próbálj ki!




Fáradt olaj
Egy környezettudatos háztartásban nyilván eszedbe sem jut, hogy a lefolyóba öntsd az elhasznált olajat, de akkor mi legyen vele? Magyaroszágon is elérhető egy klassz környezettudatos szolgáltatás, csak parkolj le az egyik benzinkútnál és kérj egy használt sütőolaj tárolására alkalmas kannát, amit legközelebbi alkalommal visszavesznek. Ha nincs ilyen a közeledben, akkor is gyűjtsd külön flakonban, és gondoskodj arról, hogy ne terhelje a környezetet!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails