szerda

Joghurtos citromhab


A citrom iránti vonzalmát a közép-európai ember télen élheti ki. Ilyenkor özönlik be olyan minőségű citrom az országba, amire azt mondod, hogy akár magyar narancs is lehetne! (ez csak vicc volt) Szóval szinte egyáltalán nem savanyú, hanem kellemesen friss, és ha már benne vagy a télben , akkor  egyértelmű vitaminbombaként tekintesz rá.

Nekem a narancskrém, a citromkrém, az első angol narancslekvár, a gyerekkori citromtorta, a felnőttkori francia citromtorta mind, mind olyan kedvenc, amit bármelyik nap szívesen fogyasztanék.
Ha igazi citromra vágysz, akkor utazz el egyszer májusban Görögországba, vagy le Olaszországba, talán Caprira?!  Már a színe is felvidámít!




Habkönnyű joghurtos citromkrém
 (gluténmentes)


Előkészítési idő:         20 perc
Sütési idő :                  20 - 30 perc
Mennyiség:                 6 adag



Hozzávalók:

  • 2 – 3 közepes érett citrom
  • 2 tojás
  • 2 ek étk. keményító
  • 100 g vaníliás cukor
  • 2 doboz natúr joghurt
  • 100 ml tejszín/mascarpone
  • citromhéj
  • 1 tk/levél zselatin




Elkészítés:


1.     Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá.

2.     A tojások sárgáját a cukorral, a citromlével és a keményítővel vízfürdő felett keverd krémesre. Gyorsan dolgozz, folyamatosan keverd és ügyelj arra, hogy ne melegedjen túl. A végeredmény egy önmagában is finom citromkrém. Folyamatosan keverve – hideg vízbe állítva – hűtsd le.

3.     A tojássárgás krémet óvatosan lazítsd a joghurttal és kevés tejszínnel vagy mascarponéval és végül a habbal . Egy spatulával finoman keverd hozzá az időközben feloldott zselatint.

4.     6 darab kisebb vagy 1 nagyobb tálban hűtsd egy éjszalán át. Tetejét díszítheted nagyon apróra vágott kandírozott citrom vagy narancshéjjal.




Megjegyzés :  a joghurt, mascarpone mennyisége változtatható, tejszínhabra cserélhető. A mascarponés/vajas krémes verziót torták töltésére is használhatod.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Ó igen-igen , én is imádom a citrusos desszerteket és most egy igazi mázlistának érzem magam, hogy itt Athénban, csak úgy a fáról szedhetem a citromot :)

A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails