vasárnap

Tejcsokis mogyorótorta

Manapság nem divat a tejcsoki. Annyira nem, hogy amikor dekorként venni akartam egy tejmogyoróst, sehol nem kaptam. Márpedig ezt a szülinapi tortát nem más inspirálta, mint a piros tejmogyorós! A gyerekkori emlékek meghatározó eleme volt nálam ez a csoki: szerettem a piros színű papírját, imádtam a tejcsokit és egyáltalán nem szeretttem a mogyorót. A mogyoró kiválogatására két módszert fejlesztettem ki. Az egyik az óvatos széttördelés, mely során a gömbölyded mogyorószemeket ki lehetett válogatni, anélkül, hogy a tejcsoki irdatlan sok részre tört volna. A másik (ez csak télen játszott), amikor papírostól együtt rákerült a radiátorra (bocsánat, konvektorra) és a mogyorószemeket az olvadt tejcsokiból ki kelett halászni, az olvadt tejcsokit pedig az előzőleg odakészített kiskanállal be lehetett kanalazni. Már ekkor felfigyeltem arra a tényre, hogy az olvadt tejcsokinak sokkal jobb íze van. A gondoan kiválogatott mogyorószemeket anyu kapta meg.

A fenti történetből látszik, hogy nem volt sanyarú gyerekkorom, és bár már annyira nem szeretem a tejcsokit, de meggyőződésem, hogy a gyerekeknek örömet lehet vele szerezni! Boldog szülinapot!



Tejcsokis mogyorótorta



Előkészítési idő:          30 perc
Sütési idő :                  40 perc
Mennyiség:                 8 - 10 adag



Hozzávalók:

  • 90 g mogyoró
  • 90 g tejcsoki
  • 90 g liszt
  • 90 g vaníliás cukor
  • 45 g lágy vaj/margarin
  • 6 tojás
  • 1 ek rizsliszt
  • ½ cs. sütőpor


Krém

150 g tejcsoki
200 ml tejszín
50 g puha vaj



Elkészítés:


1.     A tejcsokit 1 ek. rizslisszttel daráld össze, majd keverd össze a darált mogyoróval és a liszttel. Alaposan keverd össze, add hozzá a sütőport.

2.     A tojások fehérjét verd fel habbá. A tojások sárgáját a lágy margarinnal vagy vajjal, a cukorral keverd krémesre.

3.     A tojássárgás krémet óvatosan lazítsd a habbal és egy evőkanál segítségével, részletekben szórd bele a mogyorós-tejcsokis lisztet. Egy spatulával finoman keverd össze.

4.     Egy 18 cm-es kapcsos formában 160-170 °C fokos légkeveréses sütőben süsd meg. Kb. 40 perc alatt készül el.

5.     A krémhez melegítsd meg a tejszínt, húzd le a tűzről és dobd bele a nagyon apró darabokra tört tejcsokit. Folyamasan kevergesd, amíg szép fényes krémes  nem less. Még langyosan keverd el benne a lágy vajat.

6.     A torta betöltéséhez várni kell, míg a tészta teljesen kihűl, a krém viszont pont annyira legyen lágy, hogy könnyen kenhető legyen. ( a krémet ezért elég akkor elkészíteni, amikor a torta tésztája már kész.)




Megjegyzés :  Ez a krém mennyiség elég egy réteg töltelékhez és a bevonáshoz. Ha ki akarsz tűnni, és a kalóriák sem érdekelnek, összedobhatsz egy kevés nutellás-mascarponés tortakrémet is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails