péntek

Fattoush saláta főtt tojással


A  déli és keleti országokban, a melegebb az éghajlat miatt előszerettettel fogyasztanak sokszor szárított kenyereket. A pita szerű lapos kenyereket nagyon világosra sütik, és felhaszanálás előtt még egyszer rádobják a grillre. Ha pedig kissé megszikkad, akkor sem kerül a szemétbe, hanem különféle salátákba. Az olaszok Panzanella-t készítenek, mely egy friss zöldségekkel, paradicsommal teli saláta, amibe szárított zsemlekockák kerülnek. A paradicsomos Bruschetta sem pirítóssal készül, hanem inkább jófajta, kissé szikkadt házikenyér szeleteket grilleznek, és arra kerül rá a friss olíva olajas paradicsom. Aki járt már Krétán, lehet, hogy evett Dakos-t, mely egy speciális száraz kenyér, amire fetasajtot törnek, friss paradicsomot és olíva olajat tesznek. A Fattoush az arab országokban népszerű, és hasonlóképp készül, mint az előbbiek. Én most egy tojással gazdagított salátát készítettem nektek és küldöm szeretettel Dublinba!


Ez itt mind húsvéti finomság:

Spenótos dip ( fokhagymás, joghurtos sajtkém)
Húsvéti kalács kelt tésztából (nem édes)



Fattoush főtt tojással (saláta hús nélkül)Húsvéti finomságok VKF 55!


Készítheted pita kenyérből, vagy más lepényféléből is. A lényeg, hogy a kissé szikkadt, esetleg átmelegített/grillezett kenyereket kézzel 3-4 cm-s darabokra tépjük, és elkeverjük a különféle zöldségfélékkel. Jól megöntözzük olíva olajjal.


Előkészítési idő:      15 perc
Főzési idő :                20 perc (tojás)
Mennyiség:               4 adag

Hozzávalók :

   4 főtt tojás
   1 db nagyméretű v. 2 kisebb pita/arab lepény
   rukkola v. madársaláta
   hónapos retek
   1 répa (vékony szeletek)
   paprika esetleg marinált paprika
   uborka
   fekete olívabogyó
   olíva olaj
  


egy nagyméretű, lapos salátás tál


Elkészítés

1.     A zöldsalátát  megmosom, kicentrifugálom. Ez lesz a salátám alapja.

2.    A többi zöldséget is előkészítem, ízlés szerint, nem túl kicsi darabokra vágom. A főtt tojást félbe vagy negyedekbe vágom, a répát pedig zöldséghámozó segítségével hosszú szeletekre.

3.    A kenyérfélét rátépkedem, megöntözöm olajjal vagy salátaöntettel (vinaigrette) és rádobok egy marék olívabogyót. Sót csak a legvégén tegyél rá. Az olívabogyó sós.


Megjegyzés: mindig jól jön egy hús nélküli, hamar összedobható friss és mutatós saláta.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails