csütörtök

Caponata, a sziciliai


A nyár megunhatatlan egytálétele a lecsó és annak megannyi külföldi rokona. Nem mennék bele holmi családfa állításba, hogy akkor most ki honnan származik, meg ki volt előbb, a magyarok úgyis azt hiszik, hogy a lecsó egyedülállóan magyar, és hogy ilyen senkinek sincs! Ti már tudjátok, hogy naná, hogy van: ott van pl. a francia nagynéni, a ratatouille, vagy a török nagybácsi, a menemen. Csinálják ezt a spanyolok, az olaszok, a szerbek és a bolgárok, de mindenki egy kicsit másképp. Nem hinném, hogy ez egy úri konyhán jött volna a napvilágra, sokkal inkább vidéken, a zöldséges kertekből frissen leszedett zöldségek és fűszernövények landolhattak egyidejűleg egy vastagtalpú edényben. 
A caponata egy szicíliai zöldséges lecsóféle, de nincs benne zöldpaprika, annál inkább sok sült padlizsán. A kevés borecet és a kapribogyó teszi megunhatatlanul pikánssá. Egyszer próbáld ki!



Caponata, a lecsó keresztapja


Mennyiség :              3-4 fő
Előkészítési idő:      10 perc
Főzési idő :               20 - 30 perc

Hozzávalók:

·      1 nagyobb darab padlizsán
·      olaj
·      1 nagy lilahagyma
·      3-4 érett, húsos paradicsom
·      1-2 nagy gerezd fokhagyma
·      1 tk sóban eltett kapribogyó
·      só, bors


fűszerek:

·      szárított kakukkfű (vagy provence-i fűszerkeverék)
·      chili - opcionális
·      1 ek zöldfűszeres borecet/almaecet



A tálaláshoz:


·      2 ek friss petrezselyemzöld
·      olíva olaj
·      pár szem zöld/fekete olívabogyó



Elkészítés:

1.    A paradicsomokra forró vizet öntök, és pár perc múlva lehúzom a héját. Tetszés szerinti, nagyobb darabokra vágom és félreteszem.

2.   Az olajon megpirítom a kockákra vágott padlizsánt. (előtte a szokásos módon besózhatod, és leöblítheted róla a kiereszett levét )

3.   Amint a padlizsán megpirult, hozzáadom a karikákra vágott hagymát, fokhagymát és ráöntöm az ecetet. Pár percig pirítom, majd hozzáadom a szárított fűszereket.

4.   A paradicsomot beledobom, majd lefedem a serpenyőt. Kb. 10 – 15 percig főzöm.

5.    A legvégén pár percig fedő nélkül főzöm. Fogyasztás előtt 10 percig pihentetem. Tálalás előtt megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel.

Megjegyzés: A caponata egy remek nyári étel. Szerintem a lecsóhoz hasonlóan, főételként fogyasztandó. Árnyas teraszon vagy egy diófa alatt fehér kenyér meg egy pohár vörösbor társaságában tudom elképzelni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails